top of page

Har du en positiv-hat?

Hvis jeg kunne vælge imellem alle hatte, så ville jeg vælge den positive af slagsen. Kan man vælge at noget skal været positivt og hvilken forskel gør det egentlig?


Jeg har i mange år været rimelig pessimistisk anlagt. Sådan en-ulykke-kommer-jo-aldrig-alene typen. Det er udtrættende og temmelig deprimerende altid at frygte det værste. At gå og være beredt hele tiden. Jeg har fået det bedre af øve mig på mere positivitet. Det er som om, at jeg bliver gladere af at være glad, hvis det giver mening? For hver positiv ting, som jeg ser, jo flere nye positive ting kommer til. Måske det har noget at gøre med, at intet grundlæggende er negativt eller positivt. Det er blot den værdi, som vi selv tillægger det. Eller i hvert fald hvilken nuance, som vi beslutter os for at have fokus på. For intet er selvfølgelig sort eller hvidt. Jeg er overbevist om, at alle kan blive mere positive og optimistiske, men det er et valg man selv skal træffe. Det er desværre ikke bare noget, som vokser på en over natten. Det kræver konstant øvelse og måske med mange pessimistiske tilbagefald, hvis man har en tendens til at være den pessimitiske type som mig. Men den gode nyhed er, at det kan lade sig gøre at finde den positive hat frem! Og der er gode grunde til at gøre det. For andres skyld, fordi det plejer at være sådan, at man typisk får samme energi tilbage, som man giver. Men allervigtigst synes jeg, at du skal gøre det for din egen skyld. Du fortjener at være glad, optimistisk og få det bedste ud af hver eneste dag. Også selvom din dag kan være ved at drukne i hverdagsgøremål og i vejrudsigten lover gråt og overskydet en hel december måned. Selvom jeg kan komme til at lyde som en slags "jubelidiot", så bør der være noget hver dag, som kan sætte et smil på dine læber. Er der ikke det, så er det måske på tide at kigge lidt bedre efter de positve ting?

Men kan alt negativitet så virkelig vendes på hovedet?

Det vil påstå, at det kan, men nok ikke altid når man lige står i de svære situationener. Det er også okay. Det er okay at mærke efter. Det er okay at være ked af det, at være frustreret, at være irriteret, at være i sorg. Særligt hvis der er en god grund til det. Ingen kan være glade hele tiden. Det er ganske naturlig at komme hele vejen rundt i følelsregistret over en periode og måske endda på en dag. Over tiden tror jeg, at det er sundt at kunne vende svære episoder i ens liv eller ens pessimitiske tankegang til noget positivt. At skifte mit mindset har i hvert fald hjulpet mig meget. Måske det også kan hjælpe dig? Jeg kan her give nogle eksempler på store som små episoder i mit liv, hvor et skift til mere positiv tilgang har hjulpet mig.


  • Corona 2020 har været et svært år for mange - også for mig. Det har fyldt meget hos mig med den store afsavn til venner og familie, de mange bekymringer og at skulle bryde op i min normale hverdag. Der er så mange ting, som man ikke kunne mere. Sådan er vi nok mange, der har haft det. De negative tanker har i den forbindelse fyldt rigtig meget hos mig. Tunge tanker, der blev svære at rumme og bære. Derfor prøvede jeg at vende det på hovedet og skifte mit fokus fra hvad jeg ikke kunne til hvad jeg faktisk kunne i stedet. Selvom at Corona har været tragisk samfundsmæssigt, sundhedsmæssigt og på mange andre parameter, så er jeg endt med at se Corona som en slags gave. Et wake up call til at sænke farten i hverdagen, til at lære mig selv bedre at kende, finde glæden frem ved hobbyer, såsom fiskeri, vinterbadning og strikning. Jeg har i 2020 fået så mange dejlige stunder med min mand, som jeg er så heldig at kunne dele det hele med. At jeg har skiftet mit syn på alt hvad jeg har, har gjort mig mere taknemmelig, og at når jeg kigger tilbage på mit år 2020, så synes jeg, at det har været et af de bedste og mest lærerige år.

  • Ufrivillig barnløshed Det kan da ikke være noget positivt i, tænker du måske? Det er der heller ikke direkte. Jeg ville gerne være alle lægebesøgene, de mange frustrationer og hvad der føles som endeløse behandlinger foruden, men alligevel er der positivt at finde i alt det tragiske. Vi startede allerede for tre år siden med at forsøge at blive forældre. På de tre år er vi godt nok vokset, både som individer og som par! Vi er blevet klogere på hinanden og bestemt også på os selv. Når det en dag forhåbentlig lykkes, så tror jeg, at vi bliver bedre forældre end for tre år siden. Frustrationer og påvirkninger af fertilitetsbehandling kan splitte par ad, men det kan også styrke dem og gøre dem stærkere sammen. Det sidste er heldigvis tilfældet for os indtil videre. Samtidig er jeg også taknemmelig for at vi har købt hus sammen, vores mange hyggelige timer med renovationsprojekter, og at vi er begyndt på de mange fælles udflugter i naturen, som vi måske ikke var startet på, hvis vi havde fået barn for tre år siden. Ingen ved, hvordan livet havde set ud, hvis udfaldene havde været anderledes. Men har tiltro til vejen derhen, bevarer håbet og nyder de mange oplevelser som livet giver mig indtil det forhåbentlig lykkes.

  • En dumpet eksamen Er jeg overhovedet dygtig nok? Vil jeg dumpe igen? Jeg har slet ikke overskud til at skulle læse pensum igen. Tunge tanker var der rigeligt af, da jeg dumpede min første eksamen. Jeg kommer ikke til at sige, at det er positivt at dumpe en eksamen, men man kan forsøge at få det positive ud af det. Jeg har været glad for at få bedre styr på pensummet til den specifikke eksamen. Jeg fik lukket hullerne og fik lært, at jeg kan rejse mig igen. En eksamen er i sidste ende ikke et udtryk for ens værd, men blot ens faglige kunnen. Derfor er det også helt unødvendigt at klandre sig selv på det personlige plan. Der kan være mange grunde til en dumpet eksamen, men det er heldigvis ikke værre end at øve pensum på ny og forsøge en gang til. Pyt, pyt og repetition gør bare at det sidder bedre fast!

  • Gråt, regnende og pivkoldt vejr Øv noget kedeligt vejr. Det er lige til at blive dårligt humør af sådan en gråvejrsdag. Sådan har jeg tit haft det, men der er massere af måder at få en god dag på stadig. Med rigtige påklædning kan man stadig gå en god tur. Man kan få læst nogle kapitler i den bog, man egentlig gerne ville færdiggøre. Lave en ekstra kop kakao. Lave hjemmewellness med karbad/fodbad og andet. Hvorfor erklære en dag dårlig blot pga. vejret? Det er synd. Alle dage har muligheden for at blive skønne, men vi skal selv skabe den og de minder, som vi nok ofte forbinder med, om en dag har været god eller dårlig.

Alt kan ikke være positivt, men man kan forsøge at se positivt på alt. Det er jeg kommet langt med. I mit klædeskab ligger både de pessimitiske briller og den positive hat. De går nok sundt hånd i hånd i en balance, som man selv skal finde. Vi er jo trods alt alle forskellige. Men hvis du som mig har haft udfordringer med at se lidt for sort på tingene, så kan du øve dig på at skifte syn på tingene. Det kan måske virke forceret i starten, men med tiden bliver det nemmere. Med tiden kan det føles mere normalt at se positivt. Det handler heller ikke om nødvendigvis at kunne se det positive i hvert eneste øjeblik, men i hvert fald at øve sig på at se tilbage på svære episoder eller igangværende svære elementer med en hvis positivitet. Alle fortjener noget at kunne smile over hver eneste dag. Jeg håber, at du hver dag kan have et smil på læben, det fortjener du!

 

Skriv meget gerne en kommentar med tanker, erfaringer eller tilføjelser til dagens indlæg. Jeg elsker at høre jeres input!

46 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page